Ahad, 21 April 2013

DAPUR MAK SITI

Ahaaa......saya ni taklah pandai masak sangat...tapi sikit sikit tu bolehlah...untuk makan suami dan anak-anak...kalau untuk dijual rasanya belum boleh lagi kot...takperlah yang penting suami dan anak-anak suka bersyukurlah...

KEK COKLAT
buat kek dengan anak-anak

kacau jangan tak kacau

kek yang dah siap....

oklah kot rupanya..first time buat....

yang ini  sebelum letak coklat rise

IKAN SIAKAP KUKUS

dalam proses mengukus



ta ....da.....dah siap...kene makan panas-panas baru best

cara buat taklah susah sangat...

bahan-bahan:

bawang putih*
halia*
serai*
bunga kantan*
cili api*
tauhu putih
ikan siakap
sos tiram
limau nipis/limau kasturi
asam boy


cara masak:
hiris halus bahan yang bertanda*

Sebelum masak rendamkan ikan dengan limau kasturi untuk hilangkan hanyir. Kemudian lumur ikan dengan garam, taburkan semua bahan yang telah dihiris tadi, asam boy, dan tauhu putih ke dalam pengukus. Masak sehingga daging ikan menjadi pejal, kemudian tuangkan air limau nipis atau kasturi yang dicampur dengan sos tiram. Apabila hampir masak, taburkan cili api, kalau nak pedas tabur lebih sikit.

Untuk hiasan dah aroma yang lebih wangi, taburkan daun bawang dan daun sup.

ha....kan dah sipa, mudahkan....selamat mencuba....





Tiada ulasan:

Catat Ulasan